perjantai 20. marraskuuta 2015

Tilastojen tuolla puolen


He ovat kuten kuka tahansa meistä, kulkevat omia polkujaan hiekkatienvaaleissa oloasuissaan. He pelkäävät, nauravat, itkevät ja laulavat, kuten me kaikki. He haaveilevat onnesta, ikkunaverhoista ja perennapenkistä, kuten me kaikki. Kunnes jotain tapahtuu. Heillä kaikilla oma tarinansa, ja sen he kertovat nyt rohkeasti Kiasma-teatterin esityksessä Vapauden kauhu.

Kuva Pirje Mykkänen
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kiasma-teatterin taideprojektin tuloksena vuosina 2014-15 syntynyt esitys työstää yhteisiä pelkoja, niitä, joita vapautuvien vankien yhteiskuntaan integroituminen herättää niin vangeissa kuin siviileissä. Esiintyjät ovat sekä ammattitaiteilijoita että vankilataustaisia. Projekti on synnyttänyt Helsinkiin uuden teatteriryhmän, vankilasta vapautuvien Porttiteatterin, joka toimii KRIS-Etelä-Suomi ry:n alaisuudessa.

Käsikirjoittaja ja dramaturgi Asta Honkamaa ja projektin suunnittelusta vastaava ohjaaja Jussi Lehtonen luottavat todellisiin tarinoihin. Niitä esitys tarjoilee väkevinä kohtauksina ja Kylmäkosken vankilassa haastateltujen vankien videotallenteina.

Esiintyjät laittavat urheasti itsensä peliin. Samalla he kertovat hänestä, joka ei ole paikalla. Hänestä, jolla on 90 prosentin varmuudella päihde- tai huumeongelma, hän on 90 prosentin varmuudella mies ja 40 prosentin varmuudella hän uusii rikoksensa. 50 prosentin varmuudella hänellä on lapsia ja kaikella todennäköisyydellä hän on itse ollut lapsi kodissa, jossa äiti ja isä joivat ja löivät. Faktat ja tilastot lyödään pöytään heti alussa. Pyydetään kertomaan siitäkin Ritusta, joka menetti kaiken ja Pikestä, jolla ei ollut mitään menetettävää.

Fyysistä esitystä rytmittävät tekstin toistot ja kuoromaiset kohtaukset, tehokkaat rummunlyönnit ja jykevästi liikkuvan joukon uho. Vahvat tunteet välittyvät huutoina ja iskuina. Vakavalle tilanteelle osataan silti vähän irvaillakin. Jos ei vankilaruoka aina maistukaan, voidaan herkullista kakkua vaikka paiskoa lattiaan. 

Kun vapaus häämöttää, ei se enää olekaan kivaa. Moni rötöstelee saman tien uudelleen ja päätyy takaisin kotiin, sillä sellaiseksi moni vanki selliään nimittää. Laitoselämä on turvallista.

Lavastaja Anna Sinkkonen hyödyntää tilassa portaita, tasoja ja häkkejä, ja lavastus tukee näin esityksen kerroksellisuutta. Puvustajana hän asustaa joukon myös sirkusasuihin, ja silloin elämän karnevaalissa komeilevat niin tirehtööri kuin oman elämänsä voimamies. Huikea musiikki, jonka sävellyksistä suurin osa on Sanna Salmenkallion, ryydittää kokonaisuuden, josta kasvaa mittojaan suurempi inhimillisyyden allegoria. Suurimmat aplodit kuuluvat kuitenkin itsensä likoon laittaville esiintyjille.

Kiasma-teatteri: Vapauden kauhu
OHJAUS JA PROJEKTIN SUUNNITTELU Jussi Lehtonen
KÄSIKIRJOITUS JA DRAMATURGIA Asta Honkamaa
Esitys on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vankila-projektia, joka tuottaa vuosina 2014-2017 myös kaksi vankiloihin suuntautuvaa esityskiertuetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti