keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Avioelämää piikkimatolla


Ruotsalainen elokuvantekijä ja teatteriohjaaja Ingmar Bergman (1918 – 2007) oli viisi kertaa naimisissa. Wikipedia tietää kertoa, että televisiodraaman Kohtauksia eräästä avioliitosta suosion vuoksi Bergman joutui muuttamaan puhelinnumeronsa salaiseksi, koska ihmiset yrittivät saada häneltä avioliittoneuvontaa.
Kuvassa Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long. Kuva Tuomo Manninen.

Avioerot eivät vielä näytelmän Kohtauksia eräästä avioliitosta ilmestymisen aikaan 1973 olleet aivan jokapäiväisiä. Niin myös Marianne (Kristiina Halttu) ja Johan (Esa-Matti Long) keskustelevat näytelmän alussa parisuhteensa ongelmista hillitysti ja sivistyneesti. Selvää kuitenkin on, että pinnan alla kytee.

Marianne on kiltti ja säyseä, mutta seksi puolison kanssa ei enää maistu. Johan on kyllästynyt kontrolloituun ja aikataulutettuun arkeen, johon kuuluvat iloinen seurustelu ystäväpariskuntien kanssa ja sunnuntaipäivälliset vanhempien luona. Turhautuminen tavallisen sisäsiistiin avioelämään nostattaa kierroksia. Vuosien pettymykset putkahtelevat esiin kivistävinä kriiseinä kuin piikkimaton piikit. Kun tunnelma näyttämöllä kiristyy hitaan hienovaraisesti, piirtyvät Mariannen ja Johanin omat ääriviivat vahvemmiksi.

Alun perin kuusiosaiseksi televisiosarjaksi tehty teos nähdään nyt Kansallisteatterin Omapohjassa Bergmanin omana näyttämösovituksena. Sen ohjaa Michael Baran, jonka edellinen Bergman-ohjaus Kansallisteatterissa oli Persona (2014). Nyt Baran yhdessä näytelmän lavastuksen ja puvustuksen suunnitelleen Tarja Simonen kanssa kutsuu yleisön todistajiksi avioparin olohuoneeseen.

Katsojat seuraavat keski-ikäisen pariskunnan lähestyvää avioeroa kuuden kohtauksen kautta. Huoneessa syödään salaattia, nukutaan, puetaan ja riisutaan. Puhetta on hurjasti, ja jossain vaiheessa tilanne riistäytyy väkivaltaiseksikin. Mutta edes eron jälkeen eivät toisiinsa liimautuneet puolisot pääse vapaiksi. Haluavatko he sitä? Lopun harmoniasointua tavoitteleva kuva jättääkin katsojalle vapauden päättää, mihin suuntaan elämä jatkuu.

Suomen Kansallisteatteri
Ingman Bergman: Kohtauksia eräästä avioliitosta

Rooleissa Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long

Ohjaus ja suomennos Michael Baran
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Toikka
Naamioinnin suunnittelu Anna Pelkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti