torstai 22. helmikuuta 2018

Kuolemanpolkkaa

Vuoden 1918 sisällissotaan lähteneet tytöt olivat vain teini-ikäisiä, 15-20 vuotiaita. Naiskaartilaisuus ei kuitenkaan ollut pelkkää nuoruuden uhmakkuutta tai lastenleikkiä, vaikka housut vedettiinkin jalkaan hihitellen. Omien oikeuksien puolustaminen ja tasa-arvon vaatimus nousi pian nuorten naisten elämääkin suuremmaksi kysymykseksi.

Oona Airola (vas.) ja Helmi-Leena Nummela. Kuva: Marko Mäkinen.
Anneli Kannon jo kymmenen vuotta sitten kirjoittama romaani Veriruusut on vasta nyt, sata vuotta sotatapahtumien jälkeen sovitettu teatterilavoille. Eikä ihme, vuoden 1918 tapahtumat saavat tilaa monella maamme näyttämöllä. Tampereen Työväen Teatterin Tytöt 1918 käsittelee Kannon kirjan tapahtumia Tampereella. KOM-teatterin Veriruusut-sovitus puolestaan keskittyy akselille Valkeakoski-Lahti.

Valkeakosken paperitehtaan tytöt elävät itsenäisessä Suomessa, ja oman elinpiirin tärkeitä asioita ovat - kuten nuorilla aina - oma raha, töissä käynti, ystävyyssuhteet ja ihastumiset. Tarkimmin seurataan tyttöviisikon nuorinta, Sigridiä (Helmi-Leena Nummela) ja hänen parasta kaveriaan, jo parikymppistä Maijaa (Oona Airola). Elämä on edessä, eivätkä nuoret vielä osaa aavistaa kuinka pian he sen menettävät.

Ohjaaja Lauri Maijala kypsyttelee tarinaa hitaasti proosan tahtiin. Vaikka sodan uhka on ilmassa, on huumorillekin sijaa. Pyörölava tahdittaa hienosti niin tansseja iltamissa kuin raskaan tehdastyön liikkeitä, ja musiikkikohtaukset kasvattavat intensiteettiä. Loistavista muusikoista Maijan veljeä Marttia esittävä Antti Autio yllättää mainiolla bluessävytteisellä laululla ja mandoliinillaan. Mutta pian sisällissota kolkuttelee jo nurkan takana, tehdas suljetaan ja naiset hankkivat taistelua varten uskottavat asut. Housut jalassa ja kiväärit kädessä he lähtevät rintamalle.

Kun järkyttävät tapahtumat vyöryvät näyttämölle ja kiväärit laulavat, äänenpainot nousevat ja volyymi katsomossakin hipoo jo liiallisuutta. Sota järkyttää mielen, ja moni ampuu vain ampumisen vuoksi. Ympäriltä kaatuu vieraita ja tuttuja. Valkeakosken tyttöjen maailma on lopullisesti muuttunut.

Ja kun äitinsä menettänyttä sylilasta tuuditellaan kehtolaululla näyttämön kehää kaaressa kulkien käy mielessä: toivoa on sittenkin. Hiljaisuus huutaa joskus lujempaa kuin kovinkaan karjaisu. 

Veriruusut KOM-teatteri

ROOLEISSA: Oona Airola, Antti Autio, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Helmi-Leena Nummela, Inka Reyes, Niko Saarela, Ursula Salo, Saga Sarkola ja Eeva Soivio

TEKSTI: Anneli Kanto
DRAMATISOINTI JA OHJAUS: Lauri Maijala
LAVASTUS: Markku Pätilä
PUKUSUUNNITTELU: Tiina Kaukanen
MASKEERAUS: Leila Mäkynen
VALOSUUNNITTELU: Tomi Suovankoski
ÄÄNISUUNNITTELU: Jani Rapo
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Eero Leichner
YLEISÖTYÖ: Jenni Bergius, Rosa-Maria Perä ja Maaretta Riionheimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti