maanantai 25. marraskuuta 2019

Leinoa lausuen, laulaen ja luutulla

Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä.

Kainuulaiset kansantarut ja kalevalainen runomitta ovat inspiroineet taiteilijoita kautta aikain. Runoilija Eino Leinoa (1978–1926) kotipaikkakunnan legendat innoittivat kirjoittamaan runokokoelman Helkavirsiä, joka ilmestyi kahdessa osassa vuosina 1903 ja 1916.

Nyt helsinkiläis-kajaanilainen työryhmä, näyttelijä, lausuja Helka-Maria Kinnunen ja säveltäjä, muusikko Jari Rättyä ovat koonneet Helkavirsistä runomusiikkiesityksen Autuas elämän arpa. Pienimuotoinen, olohuone-esitykseksikin sopiva tuokio on yhtä aikaa intiimi ja vahva.

Kansanperinteestä kumpuavat tarinat puhuttelevat kuulijoita yllättäen ajankohtaisuudellaan, ja vahvat runotekstit kommentoivat myös oman aikamme levotonta maailmaa. Mikään kevyt hupailu ei tämä musiikkituokio ole, sillä kyse ihmisyyden peruskysymyksistä, vapaudesta, kuolemasta, vihollisista ja petturuudesta.

Kinnusen ja Rättyän duo soi ja taipuu notkeasti ja yltyy paikoin vimmaiseen vauhtiin. Sanat säksättävät ja kiihtyvät, menoa vauhdittaa arabialaisessa perinnemusiikissa käytetty tarinankertojien soitin oud-luuttu.

Mukana esityksessä ovat ensimmäisestä Helkavirsiä-sarjasta runot Räikkö Räähkä, Ylermi ja Tumma sekä toisesta sarjasta runo Halla.

Autuas elämän arpa sai ensi-iltansa Paltaniemen Eino Leino -kirjapäivillä kesällä 2018 ja on kiertänyt sen jälkeen myös eteläisessä Suomessa, toivottavasti useamminkin. Esitys on tehty yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin ja Eino Leino -seuran kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti