torstai 3. toukokuuta 2018

Episodeja hyisestä elämästä


Kuvassa Taisto Reimaluoto. Kuva Lennart Laberenz.
Kuinka hyytävää! Jäät ovat vasta lähteneet Helsingin rannoilta, mutta Kansallisteatteri esittää intiimiksi näyttämöksi muunnetun Lavaklubin illassa hyisiä perhekuvia. 

Asialla on pohjoisen sielunmaiseman tunteva Kristian Smeds, joka on herättänyt läpimurtonäytelmänsä Jääkuvia (1996) uuteen eloon.

Lähtökohta on sama, vaikka välissä on kulunut parikymmentä vuotta. Kuvat kertovat episodeja karusta ihmiselämästä, vihasta, uskonnosta, rakkaudesta, kuolemasta. Myös alkoholilla, väkivallalla ja uskonnollisilla tabuilla on osuutta asiassa. Mutta tässä näytelmässä ei mässäillä runsaudella, vaikka aiheita riittääkin. Pikemminkin yksittäiset kuvat piirtävät itsensä esiin minimalismin keinoin. Liikutaan itkun ja naurun rajapinnassa.

Smedsin suoraviivaisen osoitteleva ohjaus kasaa yhteen pohjoissuomalaisen suvun elämän peruskiviä. Tytär pyrkii suureen maailmaan, saa lapsen ja palaa pettyneenä kotiin, viinaan menevä yksinhuoltajaäiti kaipaa miehen kosketusta. Isät pysyvät poissa. On lapsi, joka hukkuu jäihin ja saarnamies, joka manipuloi kuulijoitaan. ”Ihminen ei opi mitään”, hän tokaisee, ja tottavie! Se tuntuu nykypäivänä olevan tuskallisen totta.

Monitaitoiset näyttelijät yksi toisensa jälkeen osoittavat sanansa muutaman katsomorivin kokoiselle yleisölle, ja sanat uppoavat maaliin. Ja niin kuin hyvässä tekstissä usein käy, yksityisestä tuleekin yleistä. Kun alussa Taisto Reimaluodon huikeasti esittämä vinksahtanut ressukka tuntee ahdistusta, siirtyy sama angsti ja ihmisyyden hätä lopussa Petri Mannisen oopperaa kuuntelevaan pukumieshahmoon. Tällaisia me ihmiset olemme.

Jääkuvia on runollinen ihmisyyden dilemma, jossa takaovi jää auki, jotta toivo ja rakkaus kuitenkin löytäisivät kotiin.

JääkuviaKansallisteatterin Lavaklubilla
Rooleissa: Pirjo Luoma-aho, Esa-Matti Long, Petri Manninen, Rea Mauranen ja Taisto Reimaluoto.

Ohjaus Kristian Smeds
Äänisuunnittelu Sanna Salmenkallio
Valosuunnittelu Teemu Nurmelin
Pukusuunnittelu Heli Hynynen ja Kristian Smeds
Naamioinnin suunnittelu Heikki Nylund ja Jari Kettunen
Ohjaajan assistentti Hanna Rajakangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti