perjantai 8. syyskuuta 2017

Kujeita kuoleman kanssa

Ohjaaja Anne Rautiainen tuo Willensaunan lavalle kaiken maailman outouden ja järjettömyyden, neuvostokirjailija Mihail Bulgakovin luvalla tietenkin.
Kuvassa Marc Gassot, Juha Varis ja Maria Kuusiluoma. Kuvaaja Tuomo Manninen

Ja Mestari ja Margarita tarjoilee sen kaiken meille ihanasti ilakoiden, kuin tarjottimella. Sillä mistä muusta elämässä on kyse kuin rakkaudesta, kuolemasta ja elämästä itsestään. Ja vähän myös kirjoittamisesta.


Bulgakovin romaani on myös tunnettu nimellä Saatana saapuu Moskovaan. Kirjailija kirjoitti vahvan omakohtaista teosta yli kymmenen vuoden ajan, aina kuolemaansa vuonna 1940 saakka. Kirja julkaistiin sensuroituna versiona vasta 1960-luvun lopulla.

Vaikka ei olisi Bulgakoviaan lukenut, voi maagisen tarinakudelman verkkoon heittäytyä ilman ennakkoluuloja. Sillä niin kuin yleinen tiivistyy yksityiseksi ja yksityinen aina lavenee yleiseksi, tästäkin esityksestä löytyvät kaikkeen tarkasteluun sopivat näkökulmat.

Romaanin yhteiskunnallisen satiirin piikki lienee vuosikymmeniä sitten ollut purevampi. Nyt se näyttäytyy pirullisena komiikkana, jota kuljettavat mukanaan kiertävän varieteeteatterin ivalliset kissahahmo ja vampyyrinainen. Katsojaa viedään saatanan jalanjäljissä 30-luvun Moskovan kaduilla. Höyryjunat kulkevat, katulyhdyt valaisevat illan pimeydessä savuavia kujia. Historian kerrostumia monitahoiseen näytelmään tuovat kolme toisiinsa kietoutuvaa tarinaa. Niistä päällimmäisenä ovat Mestariksi kutsutun kirjailijan ja hänen rakastettunsa Margaritan kohtalot.

Suuretkin teemat mahtuvat oivallisesti Willensaunan intiimille lavalle, kun ne esitetään taidokkaasti. Mielessä häivähtävät Pontius Pilatuksen syyllisyys, ihmisen muuttuminen, mielen järkkyminen, armon, ja jumalallisen olemassaolo, ihmiskunnan hulluus. Lopulta tunnelma on koomisen sijasta harras, kuulas ja haikea.

Koskettavinta ja syvintä symboliikkaa tuovat esitykseen kuitenkin nuket. Rautiainen on opiskellut Englannissa nukke- ja varjoteatteria. Ihmisnäyttelijöiden kanssa tasavertaisina esiintyvät ilmeikkäät nuket elävät näyttelijöiden käsissä ja armoilla. Samalla ne aivan kuin asettuvat ihmiskunnan peiliksi, ainakin yhden teatteri-illan mittakaavassa.

Mestari ja Margarita
Suomen Kansallisteatterin Willensauna

ROOLEISSA 
Marc Gassot, Maria Kuusiluoma, Juhani Laitala, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi ja Juha Varis
OHJAUS JA DRAMATISOINTI Anne Rautiainen
SUOMENNOS Ulla-Liisa Heino
KOREOGRAFIA Sonya Lindfors
LAVASTUS, NUKET JA PUKUSUUNNITTELU Janne Siltavuori
DRAMATURGI Eva Buchwald
VALO- JA VIDEOSUUNNITTELU Pietu Pietiäinen
ÄÄNISUUNNITTELU Jani Peltola
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Krista Karppinen
Kuvassa Annika Poijärvi, Ilja Peltonen ja Marc Gassot. Kuva: Tuomo Manninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti