lauantai 2. maaliskuuta 2024

Ekokriisi on ihmisen kriisi ja linnut sen hälytysmerkkejä


Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff, kuva Janne Vasama
Kun isoja mustia lintuja putoilee taivaalta pommin lailla, kertoo se tietysti luontokadosta ja monimuotoisuuden häviämisestä. 

Mutta brittiläisen Zinnie Harrisin näytelmässä Putoavat linnut uhanalaisina näyttäytyvät myös ihmissuhteet, lähimmäisenrakkaus ja välittämisen taito. KOM-teatterissa ekokriisi on ihmisyyden kriisi.

On kuuma kesä Helsingissä, ja Vivaldin vuodenaikojen osa Kesä alleviivaa tunnelmaa paahteisella soinnillaan. 

Näyttämön raskaasti pyörivää lavaa työnnetään uusiin asentoihin. Se on kuin kieppuva maailmanpyörä, joka havainnollistaa kaaosmaisia tapahtumia kolmesta eri perspektiivistä. On pariskunta, uusiutuva sairaus ja sivusuhteita, on aikuinen tytär ja vanha rakkaus opettajaan sekä opettajan hankala suhde äitiinsä, joka sattuu olemaan pariskunnan miehen salarakas. Sekamelska kuulostaa pahalta, mutta kyse ei ole farssimaisesta sekoilusta. Traagisinta kaikessa on ihmisen kyvyttömyys aitoon kommunikointiin. Mihin tässä maailmassa voi luottaa?

Tytär Kati (Ella Mettänen) sanoo sen ääneen: tarinan voi aina muuttaa toiseksi, siitä voi jättää jotain pois, sitä voi muokata tai vaihtaa päähenkilöä. Myös Katin onnettomuus on tulkinnanvarainen, hän on hädissään ja ehkä tappanut linnun tai ihmisen, tai ihminen on kuollut hänen takiaan. Ainakin verta on paidassa ja käsissä, ja on paha olla. Totuus muuntuu kokijan ja katsojan mukaan, punainen voi olla sininen, jos joku niin sanoo.

Putoavat linnut tarjoilee runsaasti tunteita, mutta ei faktaa. Katsojan jännitystä venytetään äärimmilleen eikä sittenkään paljasteta, mitä sängyn takaa löytyneessä viestilappusessa sanotaan. Vuoropuhelu on emootioihin vetoavaa ja juuri niin absurdia ja perustelematonta, kuin aidoissa parisuhteissa. Siis kovin luontevaa, varsinkin kun pariskuntaa esittää tosielämän aviopari Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff. Ja hyvin esittääkin. Katsomossa näytelmän alkupuolella kuuluneet naurunpyrskähdykset hiljenevät loppua kohden, ja askarruttamaan jää kysymys siitä, voimmeko vielä ottaa opiksemme.

KOM-teatteri Putoavat linnut

ROOLEISSA 
Matleena Kuusniemi, Paavo Kääriäinen, Vilma Melasniemi, Ella Mettänen ja Juho Milonoff

Näytelmä Zinnie Harris
Ohjaus Riikka Oksanen
Lavastussuunnittelu Janne Vasama
Pukusuunnittelu Maria Sirén
Valosuunnittelu Tomi Suovankoski
Äänisuunnittelu Jani Rapo
MaskeeraussuunnitteluLeila Mäkynen
Suomennos Sarka Hantula
Ohjaajan assistentti Tiiu Poikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti