torstai 3. syyskuuta 2020

Epätäydellisyyden ylistysKuva Mitro Härkönen
Ihanaa! Syksyn teatterikausi on käynnistynyt ja elämyksistä voi taas nauttia livenä, toki terveenä ja kasvomaskein. 

EMMA – Espoon modernin taiteen museossa turvaväleistä huolehditaan hyvin, kun yleisön eteen tuodaan  itävaltalaisen Thomas Bernhardin komedia Vanhat mestarit. Taidemuseomiljööseen sijoittuvaa Kansallisteatterin tuotantoa on aiemmin esitetty myös Ateneumissa ja Sara Hildenin taidemuseossa.

Yrmeän oloiset valkopartaiset herrat, Hannu-Pekka BjörkmanHannu Kivioja ja Markku Maalismaa, muodostavat eräänlaisen itseään pyörittävän hyrrän. He oleskelevat Wienin taidehistoriallisessa museossa, jossa musiikkikriitikko Reger on tarkastellut vanhojen mestareiden töitä, erityisesti Tintoretton Valkopartainen mies -maalausta jo 36 vuoden ajan. Regeriä taas tarkastelee kirjailija Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Kolmen herran filosofointia leimaa epäilevä kriittisyys. Taide, niin kuvataide kuin kirjallisuuskin, on huonoa, halpamaista ja epätäydellistä. Varsinkin itävaltalainen taide on ihmisten huijaamista ja ala-arvoista, he sättivät. Kovimmin taiteen ja yhteiskunnan tilaa ja aikaansaannoksia arvioi Reger. Hänen mielestään Wien on lisäksi likainen kaupunki, jonka saastaiset käymälät vähentävät ihania leivonnaisia tarjoavien kahviloiden houkuttelevuutta.

Partaherrat kommentoivat toistensa lauseita ja kiertävät yleisön keskelle asettuja korokkeita välillä niiden lomassa seisten, välillä kuutioiden päällä istuen. Repliikit kiertyvät kuin kehäpäätelmä ja teksti piirtyy yhtä aikaa koomisena ja vakavana – sillä kun puhutaan taiteesta, puhutaan tietysti elämästä.

Lopulta Regerin epätoivoinen yksinäisyys saa hänet lähestymään ystäväänsä, hän kutsuu Atzbacherin kanssaan teatteriin. Sillä juuri elämän – ja taiteen – epätäydellisyys on se, joka meidät pitää hengissä ja pelastaa. Mutta yksin se ei ole hauskaa, vain toisen ihmisen kanssa koettuna taide syttyy eloon.

EMMAssa Vanhat mestarit -esityksen lisäksi nähdään kuin kommenttipuheenvuorona Marja Salon esittämä monologi Maalaustaide. Raikas valkoinen naishahmo tuo terävöittävän kontrastin valkopartaisten miesten täyttämälle estradille.

Thomas Bernhard: Vanhat mestarit
Martin Crimp: Maalaustaide

Konsepti, sovitus ja ohjaus Minna Leino
Vanhat mestarit -romaanin suomennos Tarja Roinila
Maalaustaide-monologin suomennos Minna Leino
Taiteellinen suunnittelu Minna Leino ja työryhmä: Jari Kettunen, Kati Lukka, Kare Markkola, Heikki Nylund, Johanna Storm, Ville Toikka ja Auli Turtiainen
Dramaturgit Jukka-Pekka Pajunen ja Eva Buchwald.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti