torstai 29. lokakuuta 2015

Paholaisen tarjottimella


Puheensorina jatkuu, vaikka piippuhyllylle asettunut nuoripari kiistelee – ei enempää tai vähempää – kuin Jumalan olemassaolosta. Kovaääniset katsojat osoittautuvat näyttelijöiksi, jotka ovat tulleet seuraamaan Teatteri Jurkan Faust-näytöstä, kuten me muutkin. Pian selviää, että pikkuruisella näyttämöllä on tarjolla koko elämä. Kinaa käydään kuoleman kanssa, ja samaan tilaan mahtuvat sekä pakanallinen että kristillinen kulttuuriperintömme.

Suomen ainoa ammattihuoneteatteri on pitkän linjan ohjaajan Laura Jäntin johdolla ottanut vastaan megaluokan haasteen. Jäntin sovitus Faust eli Mefistofeleen maaginen teatteri yhdistää keskiajan Faust-tarun sen kaunokirjallisiin muunnelmiin. Terveisiä lähetellään sekä Goethelle, Aristoteleelle että Hamletille. Vironkadun intiimissä teatteritilassa vaikeroiva nyky-Faust on tällä kertaa menestystä janoava näyttelijä, jonka narsistinen onnen tavoittelu saa pontta paholaisen puheista. Kaupat tehdään, ja mies myy sielunsa Mefistofeleelle (Tiina Weckström) 24 vuodeksi. Kaiken muun Faust saa, mutta ei inhimillistä rakkautta.

Tiina Weckström on silinterihatussaan ja hännystakissaan aito Drama Queen, cabaret-tähti, jonka karisma täyttää isommankin salin, ja Faust (Tapani Kalliomäki) ja Gretchen (Pia Andersson) tarinassa uskottavia vastapelureita. Kun näytelmän alkupuoli luottaa Weckströmin vahvaan äänenkäyttöön ja lumovoimaan, voisi jälkipuoli luottaa katsojan oivalluskykyyn. Nyt selitysosio turhaan pitkittyy. Miehen tuomion päivä on lähellä ja hiekka tiimalasissa valuu.

Taiteessa kaikki on mahdollista eikä estetiikalla ole kahleita. Jurkassa kaikki koloset onkin otettu käyttöön; huudellaan luukusta seinän takaa ja roikutaan katonrajan putkistoissa. Kahiseva pakkausmuovi käy verhoksi ja syliin käärittynä lapsukaiseksi. Lavastaja Kati Lukan nerokkaat ratkaisut ovat minimalistisen oivaltavia, samoin puvustaja Tarja Simosen mustan, valkoisen ja verenpunan kontrasteihin nojaava värisymboliikka. Yleisön ylle vyöryvää, paikoin raskasta tekstiä elävöitetään rouhealla videokuvalla.

Goethe uskoi ihmisen luomisvoimaan ja antoi Faustinsa pelastua. Jäntin Faust ja hänen Gretcheninsä loikkaavat demonin kynsistä palo-oven kautta ulos Vironkadun syksyiselle asvaltille. Lavan reunalle kootut Oscar-patsaat jäävät odottelemaan ottajiaan. Tragediastakin voi löytyä pakotie, vaikka paholaisen mielestä se on vain virhelaskelma.


Rooleissa: Pia Andersson, Tapani Kalliomäki, Tiina Weckström
Sovitus: Faust-aiheiston pohjalta Laura Jäntti
Lavastus: Kati Lukka
Puvut: Tarja Simonen
Valot: Morten Reinan
Musiikki: Markus Fagerudd
Ohjaus: Laura Jäntti
Esitykset 30.12.2015 saakka

Kuva Stefan Bremer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti