keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Maailma muuttuu, ihminen pysyy


Kun valot Kansallisteatterin suuren näyttämön katsomossa himmenevät, seisoo lavalla hurja joukko. Mustiin pukeutuneet siluettihahmot ovat kuin yhteiskunnan sätkynukkeja, ja pian ollaankin konemusiikin tahdittamissa teknoreiveissä. Ja minkälaisen musiikin!  

Timo Santalan sävelmaailma kantaa Aleksis Kiven Nummisuutareita alusta katkeraan loppuun ja luo hienoja musiikillisia leikkauksia kohtauksesta toiseen.

Janne Reinikainen on ohjauksessaan vedellyt Kiven klassikkokomedian nykyaikaisen mankelin läpi. Jäljelle jää ironian lisäksi vain hikeä ja verta. Taiteellinen kesäteatteriesitys, kuten teoksen alaotsakkeena mainitaan. Kiven monipolvisesta tekstistä on suorittu suurimmat mutkat ja juonenkäänteitä silotellaan vähäisin viittauksin. Tutkikoon se, jota kiinnostavat teutaroinnit Hämeen härkämailla. Nyt annetaan tunteiden puhua.

Nummisuutarit on ristiriitojen kudelma, jossa kärjistyvät Eskon ja muun maailman yhteentörmäykset. Isä valmistaa tomppelipoikaansa kosioretkelle junttispan höyryävissä löylyissä. Niin muuttuu maailma, hän ennustaa. Ja katso, häähuoneessa vietetäänkin kansainvälisiä homohäitä, vaikka seinällä komeilee näytelmän julkaisuvuosi 1864.

Esitystä seurannut runsas koululaisjoukko sai nähdä televisiosta tutun Aku Hirviniemen uudenlaisena Eskona. Koomikko onnistuu välttämään maneerinsa ja tekee vakuuttavaa työtä. Hirviniemellä on kaikki edellytykset tulevaisuuden Vesa-Matti Loiriksi, niin sympaattisen rentoa ja sujuvaa on miehen hoippuilu lavalla. Yllättäen hän paljastaa myös koskettavan laulutaitonsa kansanmusiikkiin ja jazzin sävyihin ohjaavan bändin solistina. Voisi melkein kuvitella olevansa UIT:n musiikki-ilottelussa.

Traagiset tapahtumat seuraintalolla kärjistyvät. Kun Eskon puhe ei englanniksi luista, paiskotaan permantoon pöydät ja kristallit. Esko ei sovi vastakkainasettelujen maahan, jossa mittelevät persut, maahanmuuttajat ja kantaväestö. Vaakunapaidassaan hän kokee asemansa uhatuksi. Symboliikkaa riittää ehkä liiankin kanssa. Näyttämölle lipuvat kansallistuntoja nostattavat ikonit haavoittuneesta enkelistä Lemminkäisen äitiin. Love is a losing game, lauletaan taustalla.

Suomalaisessa mäntymetsässä puutkin kasvavat väärinpäin, latvat maata viistäen. Kati Lukan lavastus on jälleen loistotyötä. Korven synkeissä tunnelmissa ystävästä ilkiöksi muuttunut Mikko Vilkastus (Inga Björn) ensin viettelee Esko-polon ja juottaa sitten humalaan, kuinkas muuten. Juopunut Esko kuristaa kraatarin. Ihmisen tyhmyys on universaalia, maailmallakin useasti mainittu, tietää suutarimestari Topias, joka kauhistuu poikansa tekoja. Maailma muuttuu, mutta oppiiko ihminen? Komedian opetus taitaa olla ironinen.

Suomen Kansallisteatteri Nummisuutarit
ROOLEISSA Inga Björn, Aku Hirviniemi, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Olli Ikonen, Paavo Kääriäinen (Näty), Juhani Laitala, Karin Pacius, Seppo Pääkkönen, Tuomas Rinta-Panttila, Markus Riuttu ja Maruska Verona

OHJAUS Janne Reinikainen
SOVITUS Eva Buchwald ja Janne Reinikainen
LAVASTUS Kati Lukka
PUKUSUUNNITTELU Tarja Simonen
MUSIIKKI Timo Hietala
VALOSUUNNITTELU Max Wikström
ÄÄNET Jani Peltola ja Esko Mattila
KOREOGRAFIA Milla Koistinen
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Petra Kuntsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti