maanantai 19. lokakuuta 2015

Oman elämänsä ammattilaisia


Täyteen pakatut muuttolaatikot odottavat kuljetusta uuteen osoitteeseen. Mutta vaikka kuljetusliikkeen ammattilaiset ovat ketteriä liikkeissään ja sukkelia suustaan, tilanne hyytyy sateiselle pihalle.

Pian matka-arkuista pompahtelee elämänkokoisia kysymyksiä ja vanhat muistot valtaavat näyttämön. Uudet asuinsijat eivät vielä ole valmiitakaan, joten on aikaa antautua suurten kysymysten vietäväksi.

KOM-teatterin Muuttomiehet on kuuden hengen ensemblella toteutettua filosofista mutta toiminnallista teatteria. Pohditaan itsen ja muiden rajoja: minullakin on ollut tuollaiset mummon nimikoimat lakanat, juuri tuollaisen viherkasvin ostin sympaattiselta kukkakauppiaalta. Tuon ruukun tein ihan itse, vai teinkö. Kuollut exä pulpahtelee mieleen kuin vieteriukko kipeiden käänteiden tiimellyksessä. Kuka hän oikeastaan oli, kenen muistoja nämä ovat? Teksti houkuttelee pohtimaan mikä meissä on kollektiivista ja yleisinhimillistä tajuntaa, mikä ihan omaa menneisyyttä jota kukaan muu ei tunne.

Väliajan jälkeen pihamaalle leiriytynyt muuttajajoukko äityy leikkisäksi ja vauhti kiihtyy. Lapsuuden tikut laudalla lentävät ja kohta ehditään saunomaankin. Hauskaa on, niin kuin näyttämöllä pitää ollakin, mutta ei kuitenkaan niin hauskaa etteikö totuus unohtuisi. Erikokoisista puulaatikoista koottu lavastus toimii muistojen palapelinä. Vilaus paljasta pintaakin nähdään.

Juho Milonoffin ja Eeva Soivion rehvakkaat muuttoapulaiset tuovat oivaa kontrastia menneen rakkauden perään kipuilevan Vilma Melasniemen roolihahmolle. Laura Malmivaaran poikatyttömäinen olemus taas sovittaa hyvin kainaloonsa lokakuun 16. päivän esityksessä Pekka Valkeejärven roolin tehneen ohjaaja Juha Hurmeen omintakeisen ja jyrähtelevän teologin. Eri ammattien ammattilaiset yhtyvät loppukuoroon, joka hakee riipaisevassa tekstissään lisää todisteita ihmisen olemassaololle.

KOM-teatteri Muuttomiehet 12.12.2015 saakka.
Teksti ja ohjaus Juha Hurme. Rooleissa Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Niko Saarela, Eeva Soivio ja Pekka Valkeejärvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti