keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Ryhmäteatterin Lemminkäinen on perheenäiti elämänsä ruuhkassa

Kuva Mitro Härkönen
Lemminkäisen äiti kiertää näyttämöllä elämänsä kehää, kun koko arki ja siinä sivussa maailmankaikkeus on hänen harteillaan. Näinhän moni ruuhkavuosiaan elävä vastuullinen perheenäiti kokee. 

On kuntoiluintoinen puoliso, joka tuijottaa vain omiin laskelmiinsa, pelikonsolinsa taakse pitsalaatikkojen kanssa linnoittautunut aikuinen poika ja huollettava vanha äiti.

Tästä asetelmasta käynnistyy Ryhmäteatterin Lemminkäisen äiti, joka lainaa viitekehyksensä Kalevalasta. Ajan vaatimusten mukaisesti tarinaan on kuljetettu myös yhteiskunnallisia ongelmia.

Elina Lemminkäinen (Minna Suuronen) on vastuuntuntoinen opettaja, joka tuskailee oppilaitten lukutaidon ja kännykkä-äänien kanssa. Ukrainan sota on tuonut luokalle teinitytön, joka on pian raskaana. Oma poika on syrjäytymisvaarassa, ja kuntopyörän päällä äheltävä aviomies sydänkohtauksen partaalla. Muistisairas äiti näkee harhoja ja kaipailee nuoruutensa laulumaille.

Juonenkäänteistä riittäisi moneksi. Ovelalla tavalla kulissit kannattelevat rakenteita: jokainen oman elämänsä tragikoomisista ja tunnistettavista sankareista on laitettu kehyksiin, joihin valokeila osuu vuoron perään. Lavastusta sopiikin kiittää, se jäsentää ja selkiyttää muutoin kovin moniin suuntiin kurkottelevaa kudelmaa. Ohjaus on sopivan kiihkeätempoinen, mutta ei hajota kuviota sen enempää.

Loistavista näyttelijöistä videolla esiintyvä pariterapeutti, teatterinjohtaja Juha Kukkonen hersyttää makeimmat naurut. Ja komediaahan elämä on, kun sitä kiivaasti suoritetaan. Samalla asetelmassa on tragiikkaa, kukaan henkilöistä ei katso tulevaisuuteen kovin luottavaisena. Mutta pahaksi onneksi eteen tulee kriisi, sellaisiakin useille sattuu, ja vain niiden kautta voi kasvaa huomaamaan muutoksen tarpeen ja toteuttamaan uudenlaisia ratkaisuja.

Kun sodan kauheudet tai ihmishengen menetyksen pelko asetetaan arjen harmitusten rinnalle, löytyy perspektiivi. Ukrainalaisen Anastasian lapsuus loppui, kun päiväkoti räjähti naapuritontilla. Myös Lemminkäisen perheessä tahti hidastuu, poika löytää kutsumuksensa oikeasta elämästä, Anastasia synnyttää lapsen, perheen isä hellittää otteensa kuntopyörästä ja insinöörinkatseesta, ja äiti muuttaa maaseudulle etsimään mielenrauhaa.

Lemminkäisen äitiRyhmäteatterin Helsinginkadun näyttämö

Käsikirjoitus Anna Krogerus
Ohjaus Eero-Tapio Vuori

ROOLEISSA
Santtu Karvonen
Minna Suuronen
Marja-Leena Kouki
Nana Saijets
Aapo Salonen

Lavastussuunnittelu Janne Siltavuori
Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Videosuunnittelu Mika Haaranen
Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen
Pukusuunnittelu Ninja Pasanen
Maskeeraussuunnittelu Ia Luhtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti