sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Voimalla kolmen miehen ja yhden naisen


Kun näyttelytilan täyttää Tapio Rautavaaran laulu aavistaa heti, että luvassa on suomalaisen metsurimelankolian ja viinakomiikan suuria peruskysymyksiä. Vainu osuu oikeaan. 

Työryhmä Katrin Pärn, Janek Savolainen, Silver Sepp ja Siim Angerpikk tarjoavat tuoreen näkökulman Aleksis Kiven näytelmään Seitsemän veljestä, ja veljeskansat kumartavat toisilleen.

Tartossa puolisentoista vuotta sitten avattu huikean hieno Viron kansallismuseo (Eesti Rahva Muuseum ERM) on nopeasti noussut sekä paikallisten asukkaiden että turistien suosikiksi. Erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia on perusnäyttelyiden ohella järjestetty alusta saakka. Nyt museo osoittaa uutta, monitaiteista rohkeutta antaessaan suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurihistoriasta kertovan Uralin kaiku -näyttelytilan Kiven veljesten temmellyskentäksi.

Pärnin ja Savolaisen versiossa Seitse Venda ehk Uurali Kajakas on lavalla vain neljä veljestä, silti tarkastelu lavenee esiintyjien lukumäärää suuremmaksi. Tällaisiako olivat Kiven aikojen suomalaiset, entä millaisia he ovat nyt? Entä jos alkumuna olikin Kinder-muna, ja siitä syntyivät niin loput veljeksistä kuin kultakurkut Matti ja Teppo, hyvin vihainen Nasse-setä ja kaikkensa antanut hiihtokuningatar Hämäläinen? Kuinka paljon viinaa voi juoda ennen kuin korkki laitetaan lopullisesti kiinni? Suomalais-virolainen yhteistyö limittyy sujuvaksi kaksikielisyydeksi, mutta ei kaksimieliseksi. Huumorin kyljessä pilkottaa palanen nostalgiaa.

Näyttelijöiden taitavan mimiikan vauhdittama fyysinen teatteri-ilmaisu saa luontevia suvantopaikkoja, kun yleisö seuraa heitä museotilaan rakennetuille katsomopaikoille. Näytelmän keskeiset kohtaukset lukkarin opista Hiidenkivelle, joulusaunasta Impivaaraan järjestäytyvät rauhassa rytmiinsä. Kohtauksia yhteensitovana voimana toimii rytmivelho ja soitinvirtuoosi Silver Sepp, joka soittaa yhtä lailla laudankappaleita, suksia tai eläimen kalloa.

Eesti Rahva Muuseum

Ohjaus Katrin Pärn ja Janek Savolainen

ROOLEISSA Katrin Pärn, Janek Savolainen, Silver Sepp, Siim Angerpikk
Video Argo Valdmaa
Musiikki Silver Sepp
Valaistus Taavi Toom
Puvut Epp Peedumäe
Tuotanto Kadi Haamer (ERM)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti