torstai 8. maaliskuuta 2018

Murhaavan rakkauden catwalkillaOlli Riipinen ja Satu Tuuli Karhu. Kuva Tuomo Manninen.
Pakko se on tunnustaa: Suomen Kansallisteatterin Suuren näyttämön huikeat mahdollisuudet ja ulottuvuudet saavat kerta toisensa jälkeen huokailemaan. 

Nyt Shakespearen kuolematon rakkaustarina Julia & Romeo asettuu tilaan Jussi Nikkilän ohjaamana ja Anna Viitalan sovituksena raikkaasti, henkevästi ja syvästi.

Syvyysvaikutelma on ehdoton. Näin rakastettiin ja riideltiin jo 1500-luvulla, miksei tänäänkin. Montaguetit ja Capuletit ovat kinastelevia naapureita, aina sanaharkassa. Kättä pitempääkin käytetään. Poikajoukot rähinöivät, eikä murhiltaan vältytä, kun ääriryhmät ja alakulttuurien jengit törmäävät.

Kun käsissä ovat ikiaikaiset nuoruuden, rakkauden ja kuoleman teemat, on vaikea tehdä uutta. Nikkilä on kuitenkin löytänyt uuden, raikkaan tavan käsitellä Shakespearia, silti suurin kiitos lankeaa näytelmän lavastukselle ja valosuunnittelulle.

Pietu Pietiäisen valaistusratkaisut tuovat näyttelijäkaartin esiin avarassa galleriatilassa, taustan pystyt ja vaakasuorat värimaalaukset taikovat tilaan hehkua. Kuulas ambient-musiikki taikoo lavasta nuorten näyttelijöiden catwalkin, jolle he astuvat uljaasti konkarikollegoitten keskellä. Näyttelijöistä peräti viisi on TeaKin opiskelijoita.

Lisää liikkumavaraa on tehty katsomoon, jossa yksi penkkirivi on uhrattu kulkusillaksi. Katri Renton lavastus luottaa rohkeasti myös tyhjän tilan voimaan; rakkaus toimii juuri tässä avaruudessa, vaikka se osuukin väärään nimeen. Sillä onnettomasti rakastunut Romeo (Olli Riipinen) on valmis kieltämään nimensä rakkautensa vuoksi. Näytelmä kysyykin, kenen kohtalo on tärkeämpi, ja kenelle uhraus on suurempi? Keiden rakkaudesta on kyse: Romeon ja Julian vai Julian ja Romeon?

Lopulta ratkaisut ovat uhmakkaan nuoren naisen, Julian (Satu Tuuli Karhu) jolle oikeus omaan tahtoon on kaikkein suurin haaste. Sen nimissä monet naiset taistelevat tänäänkin. 


Suomen Kansallisteatteri
Julia ja Romeo

ROOLEISSA:
Jarno Hyökyvaara (TeaK), Olli Ikonen, Katariina Kaitue, Satu Tuuli Karhu (TeaK), Eetu Känkänen (TeaK), Miro Lopperi (TeaK), Sanna-Kaisa Palo, Heikki Pitkänen, Olli Riipinen (TeaK), Kristo Salminen, Sonja Salminen ja Juha Varis. Muusikot Mila Laine ja Aleksi Kaufmann.
Ohjaus Jussi Nikkilä
Sovitus ja esitysdramaturgia Anna Viitala
Suomennos Marja-Leena Mikkola
Sävellys Mila Laine
Lavastus Katri Rentto
Pukusuunnittelu Saija Siekkinen
Koreografia Ima Iduozee
Taistelu­koreografia Kristo Salminen ja Ima Iduozee
Valosuunnittelu Pietu Pietiäinen
Äänisuunnittelu Viljami Lehtonen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
Ohjaajan assistentti Johanna Kokko

1 kommentti: