lauantai 14. syyskuuta 2024

Sivuvaikutuskin on vaikutus

 

Anna Böhm ja Roderick Kabanga. Kuva: Marko Mäkinen

Kaikki alkaa mahtavasti, tekijätiedot heijastuvat seiniin elokuvamaiseen tapaan. Kliinisen ympäristön kalmanvalkea jännite tarraa kiinni heti. Taas kerran on Teatteri Jurkassa hienosti osattu maksimoida pienen tilan mahdollisuudet ääriään myöten.

Mutta ennen kaikkea ihastuttaa raikas ja osaava näyttelijänelikko, kaikki valkoisiin puettuina.

Kaksi nuorta vapaaehtoista osallistuu lääketutkimukseen, mutta elämä puuttuu peliin. Niinhän usein käy: me ihastumme ja rakastumme väärällä hetkellä, säännöt eivät tunnu oikeilta, ja tunteet ohjaavat enemmän kuin järki. 

Lääkekokeessa toisiinsa hullaantuvat näyttelijät Tristan (Roderick Kabanga) ja Connie (Anna Böhm) valloittavat lavan hurmaavalla läsnäololla ja vilpittömyydellä. Heille todellisuus suljettujen ovien takanakin on hullua seikkailua, dopamiinimyrsky, jossa lääke ja plasebo kietoutuvat iloisesti sekaisin. Kunnes kasvava annostus sekoittaa mielen. Kenen tunteet ovat aitoja, ovatko ne manipuloituja ja voiko niihin luottaa? Minkälaisia jälkiä tunteet meihin jättävät, ja onhan sivuvaikutuskin vaikutus.

Myös koetta johtavien lääkäreiden (Elsa Saisio ja Mikko Nousiainen) menneisyydestä paljastuu inhimillisiä tunteita, iloa, hurmaa ja masennusta. Työelämän paineet kietoutuvat mukaan vyyhtiin ja vaikuttavat kokeen kulkuun. Lääkäritkin ovat ihmisiä.

Lucy Prebblen  Vaikutus (The Effect) kyseenalaistaa farmakologisen tutkimuksen etiikan, depression ja kaiken sen, mikä tekee tunteista omiamme. Intensiivisen näytelmän etenemistä sävyttää rankasta aiheesta huolimatta lämmin, ihastuttava ilo.

Vaikutus TeatteriJurkka
Suomen kantaesitys 14.9.2024

Kirjoittanut: Lucy Prebble
Suomentanut: Reita Lounatvuori
Ohjannut: Tuomas Parkkinen
Näyttämöllä: Elsa Saisio, Mikko NousiainenAnna Böhm ja Roderick Kabanga
Skenografia: Anna Sinkkonen
Videosuunnittelu: Paula Lehtonen
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen
 

The Effect was first performed at the National Theatre, London, directed by Rubert Goold, and co-produced by Headlong on 13 November 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti