perjantai 9. elokuuta 2024

Kuinka cupidoista tuli konsultteja

Kuva: Majo Kurki
Rakkautta ei nykymaailmassa löydä ilman apua, eikä amorin nuoli osu, ellei sitä vähän tönäise. Raha on tietysti hyvä apuväline, niinpä lemmen markkinoille on löytänyt myös konsulttien kirjava joukko.

Helsingin Kaupunginteatterin nykyesityksen näyttämön eli Studio Pasilan lavalle pelmahtaa pieni lauma cupidoja, ihan hyvät aikeet mielessään. Ja näitä vekkuleita epeleitä katsookin mielellään. Työryhmä Royal Hattaran What ever love means on yhtä hauska ja hellyyttävä, kuin sen sielukkaat, vaahtomuoviset amorit.

Rakkautta etsivän Hertan (Petra Heinänen) neuvonantajat edustavat kukin omaa näkökulmaansa, reseptejään tarjoavat niin sosiologi, tunnetaitokupido, Bridget, aluehallintavastaava kuin runoilijakin. Oletko nyt rakastunut? kysytään, sillä rakkautta kuuluu etsiä. Rakkaudesta on tullut yhä selvemmin narsistiseen minäprojektiin liittyvä ilmiö, ja intiimeistä suhteista etsitään minäkuvan vahvistusta. Näin järkeilee myös se ärsyttävä tieteen saavutuksiin jatkuvasti viittaava, besservisserinä esiintyvä Alaviite-nimeä kantava konsulttikupido. Ihana hahmo!

Nykynukketeatteria aikuisille saisi kernaasti esittää enemmänkin. Nuken ja ihmisen yhteipeli on haikeankaunis ihmisyyden metafora, joka koskettaa katsojaa kuin huomaamatta. Isot ja ilmeikkäät nuket tuovat mieleen takavuosien Muppet shown, mutta anarkian tilalla on lempeää kritiikkiä hollywoodilaista romanttista komediaa, television parinhakuohjelmia ja niiden luomaa rakkauden kuvastoa kohtaan. Nukettajien käsissään taitavasti liikuttelemat superlonpalaset muuttuvat eläviksi, ja lähes ihmisen kokoiset pehmonuket liikkuvat tiukasti kiinni nukettajissa.

Kun Hertan tunne-elämä pysyy alavireisenä, iskevät vaahtomuovikaverit entistä kovemmin panoksin. Paikalla jammaa kovasti pianisti Liberacea muistuttava tyyppi yhdessä Elton Johnin kanssa. Valttikorttina paikalle raahataan valtava Prince Charlesin pää, joka ei kihlautuessaankaan osaa määritellä mitä rakkaus on. Kuuluisa sitaatti antaa koko näytelmälle nimen: ”Whatever ’in love’ means.” Olisiko rakkaus kuitenkin vain tunteita, niitä, joista tunteiden kohteelle kannattaa puhua?

What ever love means
Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa

Työryhmä

Alkuperäisidea: Merja Pöyhönen, Essi Santala, Riina Tikkanen
Käsikirjoitus: Taija Helminen
Ohjaus: Merja Pöyhönen
Ohjaajan assistentti: Olavi Ermala
Nukenrakennus: Helena Markku
Lavastus: Johanna Latvala
Tarpeisto: Tonja Goldblatt
Valosuunnittelu: Essi Santala
Äänisuunnittelu: Olli-Pekka Jauhiainen ja Petteri Salomaa
Kuvat: Majo Kurki

Esiintyjät:  Petra Heinänen, Henni Kervinen, Sirpa Järvenpää, Helena Markku, Elena Rekola, Miika Suonperä, Riina Tikkanen

Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Taiteen Edistämiskeskus, Turun Teatterisäätiö, Aura of Puppets

Esitys on toteutettu Nykyesityksen näyttämön kesäresidenssissä. Näyttämö tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. Näyttämöä tukee 2024–2025 Koneen Säätiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti