keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Kotimaana toisilleen

Kuva Mitro Härkönen

Lantapalloa pyörittelevän sittisontiaisen muotoiseksi tehty amuletti eli skarabee oli muinaisessa Egyptissä elämän symboli. Hautajaismenoissa se sijoitettiin vainajan sydämen paikalle. 

Myös Teatteri Avoimien Ovien Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä sattuu sydämeen – niin traagisuudessaan kuin fingliskaa pursuvassa elämänilossaan.

Pakolaisuuden, maahanmuuton ja vierauden teemat hyppäävät silmille musiikkinäytelmän ensi tahdeissa. On lähdetty Suomesta Amerikkaan tavoittelemaan onnea ja unelmia, mutta elämän realiteetit Atlantin tuolla puolen ovatkin ankarat. Kaivosonnettomuudet kaatavat miehiä ja keuhkotaudit lapsia, toisten kohtaloksi koituvat alkoholi tai itsemurha. Siirtolaiset kokevat syrjintää ja vihaa, se taas nostaa pintaan tunteita häpeästä ja ulkopuolisuudesta. Ei ole vaikea löytää tarinasta yhtymäkohtia tämän päivän maahanmuuttoon ja pakolaispolitiikkaan.

Sontiainen virittelee näyttämölle kaihoisan balladin, jonka ytimessä on tositarina sisukkaasta siirtolaisesta Tom Sukasesta. Minnesotaan muuttaneen väkivahvan Sukasen suunnitelmissa oli rakentaa höyrylaiva ja seilata sillä takaisin Suomeen. Sitkeä päähänpinttymä vei kuitenkin mieheltä perheen ja lopulta myös järjen. Sontiaiseksi ristitty laiva jäi keskelle preeriaa. 

Amerikansuomalaista musiikkiperinnettä ja ihmiskohtaloita valottava näyttämöteos on lajissaan ainutlaatuinen, ja viisihenkinen ensemble antautuu sille komeasti. Lännen-Jukan alias J. Karjalaisen musiikki ja perinnemelodiat soivat yhtä aikaa vauhdikkaina ja mystisen haikeina.

Kovia kokeneet farmarit ja mainarit kaipaavat jatkuvasti kotiin, ja koti-ikävä vaivaa niitäkin, jotka eivät ole Suomessa asuneetkaan. Pitkällä tiellä he voivat vain olla kotimaana toisilleen.

Avoimien Ovien viime vuonna käynnistämässä Toiset-hankkeessa toiseuden teemaa tarkastellaan yhteiskunnallisena, sosiaalisena ja filosofisena ilmiönä. Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen teos kolmevuotisesta hankkeesta.


Teksti ja ohjaus Hanna Kirjavainen
Skenografia Ia Ensterä
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Musiikin sovitus ja johto Pekka Lehti
Näyttelijät / muusikot Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen
Kuva Mitro Härkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti