perjantai 25. lokakuuta 2019

Peruukki päähän ja menoksi


Kuvassa Marja Packalén ja Pirkko Saisio
Valokuva: Noora Geagea.
Kun kaksi loistavaa pitkän uran tehnyttä näyttelijää muistelee elämäänsä ja uraansa, voisi lopputuloksena olla äitelän sentimentaalista tarinapuuroa. Mutta Valehtelijan peruukki KOM-teatterissa osoittaa ennakkoluulot vääriksi.

Seitsemänkymppiset Pirkko Saisio ja Marja Packalén ovat elämänsä vedossa KOM-teatterin lavalla ja yleisö on haltioissaan. Muistojen garderoobista vedetään esiin serkut ja naapurit, entiset ja nykyiset rakastetut, lapsuuden tärkeät hahmot. Vaatepuille ripustetut eksät, silkit ja kaulukset ovat kanssakulkijoiden joukkoa, heitä kannetaan, hyväillään ja tanssitetaan, he ovat saattoväkeä.

Edesmenneiden kaavut ja palttoot lasketaan lavan reunan yli lattialle lepäämään. Ilon ja ikävän tunteet vuorottelevat samaa tahtia kuin vuorosanat, joita Saisio ja Packalén soljuvasti kuljettavat eteenpäin limittäin: toinen jatkaa siitä mihin toinen juuri lopetti. Väliäkö sillä, kenen muistoista nyt on kyse.

Valehtelijan peruukin materiaalina ovat Saision ja Packalénin muistot, jotka on pilkottu ja koottu uudestaan kiehtovaksi kudelmaksi. Esityksen koskettavuus syntyykin juuri siitä; yksityisestä tulee yleistä, tämä olisi voinut tapahtua kenelle vain, minullekin. Myös musiikki tulee iholle, Marizan fadot ja Uralin pihlajat vetoavat samat vuosikymmenet eläneen katsojan tunteisiin. Tuttuja näyttelijänimiä ripotellaan yleisölle täkyiksi.  

Saision ja Packalénin muistikuvat piirtävät vahvojen naisten henkilöhistoriaa ja myös palasen teatterihistoriaa. Valehtelijan peruukki on löyhästi jatkoa kymmenen vuoden takaiselle menestysnäytelmälle Odotus, joka myös oli Heini Junkkaalan ohjaama. On riemukasta seurata näiden naisten häpeämätöntä menoa. Toivottavasti seuraavaa jatko-osaa jo suunnitellaan kymmenen vuoden päähän.  

KOM-teatteri: Valehtelijan peruukki

NÄYTTÄMÖLLÄ: Marja Packalén ja Pirkko Saisio
TEKSTI: Heini Junkkaala, Marja Packalén ja Pirkko Saisio
OHJAUS: Heini Junkkaala
DRAMATURGI: Elina Snicker

LAVASTUS- JA PUKUSUUNNITTELU: K Rasila
​MASKEERAUSSUUNNITTELU: Leila Mäkynen
ÄÄNISUUNNITTELU: Antti Puumalainen
VALOSUUNNITTELU: Tomi Suovankoski
KUISKAAJA: Iinu Torniainen


Esityksiä toukokuuhun 2020 saakka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti