lauantai 30. maaliskuuta 2019

Yhtä suurta metaforaa


Puntti Valtonen, Seela Sella ja Safka Pekkonen.
Kuva Suomen Kansallisteatteri.
Tie, kulkeminen ja matkanteko ovat usein käytettyjä vertauksia silloin, kun etsitään itseä ja pohditaan elämän tarkoitusta.  

Leena Tammisen näytelmässä Yhtä matkaa puksutellaan verkkaisella junamatkalla. Vaikka perille ei päästäkään, voi silti tehdä löytöjä.

Junavaunu on Kansallisteatterin Suuren näyttämön kokoinen, ja sen ainoat matkustajat ovat Aino (Seela Sella) ja Asko (Puntti Valtonen). Vanhan naisen ja keski-ikäisen miehen kohtaamiselle on anteliaasti tilaa. 

Luminen maalaismaisema pilkahtelee junan ikkunoista. Tässä lavastuksessa liikkuva videokuva on oivallinen tehokeino. Ollaan menossa häihin ja hautajaisiin, isojen asioiden äärellä siis.

Vaikka arkinen tilanne voisi hyvin olla totta, liikutaan enimmäkseen maagisen realismin ulottuvuuksissa. Musisoiva konduktööri (Safka Pekkonen) ottaa nopeasti matkanjohtajan roolin ja ohjailee tilanteita mystisesti kuin ikiaikaisten eeposten lautturi. Edetessään hitaasti kohti määräasemaa tulee – niin kuin elämässä aina – mutkia matkaan. Miksi juna joutuu pysähtymään ja sähköt katkeavat? Keitä ovat uhkaavat kyytiin pyrkineet, terroristeja kenties? Ollaanko jo perillä?

Kahden kulkijan yllättävä kohtaaminen junassa tuottaa inhimillistä lämpöä, huumoria ja pohdintoja, joita elämänmatkalla tarvitaan. Esitys tavoittelee myös jännitysnäytelmän sävyjä, mutta kunnollista käännettä ei tapahdu. Katsoja joutuu pettymään, ja osa kysymyksistä jää avoimiksi. Kuka tietää, onko mahdollista tehdä matka uudestaan?

Näytelmäkirjailija Leena Tamminen on tehnyt vuosia yhteistyötä Seela Sellan kanssa, ja tämäkin esitys luottaa tähtinäyttelijän vahvaan lavakarismaan. Sellan valloittava olemus kärkkäänä ja pisteliäänä eukkona täyttää kyllä isonkin lavan. Silti kolmen hengen esityksen voisi helposti nähdä soveltuvan pienemmälle estradille, esimerkiksi intiimiin klubiympäristöön. Kiertäväksi esitykseksi se onkin omiaan: Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen teatterin yhteistuotantona toteutettu Yhtä matkaa nähdään syksyllä Tampereella Eino Salmelaisen näyttämöllä.Leena Tamminen: Yhtä matkaa
Suomen Kansallisteatteri

ROOLEISSA: Seela Sella, Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen
Ohjaus Kari Paukkunen
Lavastus Martti Aiha
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Videosuunnittelu Jonathan Miller
Valosuunnittelu Lari Palander
Äänisuunnittelu Tuomas Fränti
Musiikki Safka Pekkonen
Tuotanto Tuotanto Kulttuurikone / Kari Paukkunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti