keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Siskot osaavat rokata


Kuvassa Heidi Herala, Jaana Saarinen, Aino Seppo ja Eija Vilpas.
Kuva Harri Hinkka

Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämölle virtaa väkeä ihan tavallisena syyskuun tiistaina.
Viihteelliseen ohjelmistoon, musikaaleihin ja komedioihin erikoistunut näyttämö tarjoaa kertakäyttöhuvia raskasta kamaridraamaa karttavien iloksi. 

Nyt vuorossa on käsikirjoittaja, dramaturgi Helena Anttosen kirjoittama farssi, jonka tähtinä loistavat suomalaisen viihteen konkarikomediennet Heidi Herala, Jaana Saarinen, Aino Seppo ja Eija Vilpas.

Pullo cavaa ja aurinkoa on kevyt ja helposti nautittava komedia, joka yleisön arvioidusta keski-iästä päätellen on myös tarkasti osunut kohteeseensa. Katsomon täyttävät varttuneen iän naisseurueet löytävät nopeasti jutun juonen, naurunpyrskähdyksiä ei kauaa tarvitse odotella. On helppo samaistua ikääntyvän näyttelijänelikon touhuihin ja arkitotuuksiin.

Tarinan ytimessä on talo Portugalissa, ja naisilla on visio viettää aurinkoisessa kylässä taiteellisia eläkepäiviä. Naiset, vaikka ovatkin vanhoja ystäviä, ovat kaikki omanlaisiaan tyyppejä, joiden luonteenlaatua ja ajatuksenkulkua tuetaan hienovaraisesti onnistuneella puvustuksella. Teräviksi karikatyyreiksi hiottujen siskojen yhteisiin taidematkoihin liittyy tietysti myös erimielisyyksiä ja yhteentörmäyksiä. Vanhuuspäivien viettoon hankitun talon rahoituksesta syntyykin soppa, jota selvitellään koko näytelmän ajan. Kunnon farssin tavoin mukana on paljon äänekästä puhetta, ilveilyä, väärinymmärryksiä - ja miehiä.

Anttosen näyttämölle punoma juoni on kepeä eikä vaadi ponnisteluja. Syvyysvaikutelmaa on lisätty viittauksilla ystävysten menneisyyden traumoihin. On lapsettomuutta, leskeyttä, abortti ja yksinhuoltajuutta. Myös tarpeellista itseironiaa löytyy. Kun naiset puhuvat hautajaisistaan, toivoo Yvonne tuhkansa ripoteltavan Stockan rullaportaisiin, tavaratalo kun on ihan paras paikka.

Yhtä kaikki, mitä ikinä tapahtuukaan, siskot osaavat pitää yhtä ja nauttia elämästä – kuohujuoman kera tai ilman. Siinäkin on monelle opettelemista. Lopputuloksena on kupliva impressio nykyeläkeläisten elämänhaaveista, joka sukkelasti haihtuu syystuuleen.


Pullocavaa ja aurinkoa
Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämö

ROOLEISSA Heidi Herala, Jaana Saarinen, Aino Seppo, Eija Vilpas, Maija Lang, 

Sanna-June Hyde, Sauli Suonpää.
Käsikirjoitus Helena Anttonen
Ohjaus Milko Lehto
Lavastus Katariina Kirjavainen
Pukusuunnittelu Sanna Levo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti