sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Nainen maailman peilissä

Näyttelijä Heidi Herala katsoo naista silmiin ja vähän syvemmällekin monologissa Peilinpitelijä. Marja-Liisa Vartion (1924-1966) runoihin pohjautuva draamallinen esitys on nähty mm. viime kesänä Kajaanin Runoviikoilla ja nyt Helsingissä Teatteri Jurkassa.

Kuva Aura Nukari

Vartion vahvat säkeet piirtävät kuvan toden ja unen risteyskohdista. Näkijäksikin mainittu Vartio löysi usein runoutensa innoituksen suomalaisesta kansanrunoudesta. 

Omalaatuisen pienoismaailman luova esitys sinkoilee katsojan eteen liikuttavia, hurjia ja koomisia sävyjä. Herala onkin vahva naiseuden ja myyttisen kuvaston tulkitsija.

Herala muuntautuu kesähuoneessa muistoissaan istuvasta vanhuksesta jänteväksi tanssitytöksi. Hän kokoaa syliinsä koko maailman kuin kankaan, syleilee aurinkoa, kantaa lasta ja tanssii häitä. Kuvataiteilija Markus Jäntin maalaamat kankaat tukevat mielenmaisemien vaihdoksia. Raivo, liikutus, lohtu ja huumori kukkivat, ja radiossa soi 60-luvun iskelmä.

Varhain kuolleen Vartion runoissa näyttäytyy vahva ja monipuolinen nainen. Voimme tervehtiä häntä peilissä, sillä Herala osoittaa, että rikas elämä on mahdollista meille kaikille.

Peilinpitelijä

Roolissa: Heidi Herala
Ohjaus ja lavastus: Heidi Herala ja Heidi Räsänen
Maalaukset: Markus Jäntti
Äänisuunnittelu: Tuomas Fränti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti