keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Monologi kahdelle naiselle ja jätesäkille

Yuko Takeda (vas.) ja Mirva Kuivalainen.
Kuva: Mitro Härkönen

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jacqueline Lee ”Jackie” Kennedy Onassis (1929 – 1994) eli traagisen elämänsä kuoleman ympäröimänä. Itävaltalaisen nobelistin Elfriede Jelinekin näytelmässä Jackie – Tyttö ja kuolema IV presidentin puolison synkkä elämänkulku lihallistuu groteskilla tyylillä, mutta pääosaa näyttelevät mustat jätesäkit.

Teatteri Avointen Ovien näyttämöllä monologiin osallistuu kaksi naista, kuva ja peilikuva, ego ja alter ego. He tarkastelevat toisiaan, puhuttelevat toisiaan
ja tunnustelevat totuutta. Itsereflektion kieli on tarkkaa ja haurasta, vahvaa ja absurdia. Nyt on esityslavalla modernia runoutta!

Kun mustiin pukeutuneet kantajat siirtävät pois elämän kerroksia, tavaroita ja vaatteita, he ovat kuoleman kätyreitä. Kaikki turha kuoritaan ja pakataan mustiin pusseihin. Mutta mikä sitten on turhaa? Jackien elämän ydin oli pintaa, ja hänen vaatteistaan puhuttiin enemmän kuin hänestä itsestään. Puku säilyttää hengen.

Ja naiset repivät nahkaansa, kiskovat itsestään kuolleita lapsiaan. Kaikki järkyttävyys on näyttämöllä puettu kalmanväriseen silkkikimonoon. Ulkopuolinen katse on läsnä silloinkin, kun Jackie puhuu itsestään, hänhän on kuollut. Aivan kuten hänen lapsensa ja aviomiehensä. Silloinkin Jackie istui vieressä, kun luoti osui, ja kallon sisälmykset valuivat kuin vaatteet. Vaate on suurempi kuin minä se pitää kuosinsa, sanoo Jackie.

Kun katkeruus ja kyynisyys vuorottelevat, kyse on vallasta, kuka meitä katsoo ja miten. Tekstin paradoksit kolahtelevat ilmoille samalla kun neonkirkas häikäisyvalo rävähtää. Elämä on lihaa ja luuta, ja luisevat olivat muodissa. Silti lihaa piti esitellä. Myös Marilynin raja oli liha.

Järisyttävä ruumiinavaus naisen sieluun päättyy lavalle kohoavaan jättimäiseen jätemuoviin. Avoimet Ovet on läpivalaissut aikamme huomiotalouden sisintä tavalla, joka vavahduttaa.

Elfriede Jelinekin kirjoittama monologi on osa viisiosaisesta prinsessadraamasarjasta Tyttö ja kuolema 1-V. Näytelmä sai kantaesityksensä Deutsches Theater Berlinissä 2002.  Suomen kantaesitys 1.10.2024 Myllyteatterin ja Teatteri Avoimien Ovien yhteistuotantona! 


Teatteri AvoimetOvet
Jackie – Tyttö ja kuolema IV 

Ohjaus Jaakko Kiljunen ja Maiju Tainio
Näyttämöllä Mirva Kuivalainen ja Yuko Takeda
Teksti Elfriede Jelinek
Lavastus ja puvut Oscar Dempsey
Puvustuksen ja rekvisiitan toteutus Anne Svensk
Valosuunnittelu Titus Torniainen
Äänisuunnittelu Juri Jänis
Nukketeatterillisuus Maiju Tainio
Dramaturginen dialogi Pauli Patinen
Suomennos Jukka-Pekka Pajunen

Tuotanto Myllyteatteri ja Teatteri Avoimet Ovet