perjantai 25. lokakuuta 2024

Kirjoitettua rakkautta

Kuva: Harri Hinkka

Voihan elämä! Seela Sella, Esko Roine ja 50 vuotta kirjoitettuja muistoja liikuttavat katsojia ympäri maan. Nyt näytelmä nähtiin Espoossa Sellosalissa.

Rakkauskirjeitä on kahden hengen esitys, jonka kanssa rakastetut näyttelijäkonkarit ovat kiertäneet maata jo pitkään. Legendaariset Sella ja Roine muodostavat hienon, tasapainoisen parin, ja keille muille tämä minimalistinen vuoropuhelu paremmin sopisikaan!

Teos on näennäisesti yksinkertainen, sillä lavasteiksi riittävät kaksi pöytää ja kasa kirjepaperia, kortteja ja muistilappuja. Muita tehosteita, valoja tai teatterisavua ei tarvita. Intensiivistä läsnäoloa on sitä enemmän.

Kahden ihmisen elämäntarinat kulkevat vuosien myötä rinnakkain välillä risteytyen, välillä loitontuen. Heidän toisilleen kirjoittamat intiimit, hurjat, mielikuvitukselliset ja rakkaudentäyteiset kirjeet punovat näkymättömän verkon, jolla taiteilija Melissa ja senaattoriksi päätyvä Andy kiinnittyvät toisiinsa ikuisesti. He ovat sydänystäviä jo lapsuudessa ja nuoruudessa, he vanhenevat, perustavat tahoillaan perheet, eroavat, surevat ja rakastavat. Mutta eivät saa toisiaan.

Vuosikymmenten mittainen yhteys toiseen ihmiseen puhuttelee, ja ystävien toisilleen lukemat kirjeet ovat intiimejä, hurjia, koomisia ja lämpimiä. Se on rakkautta, tietenkin, mutta usein sen huomaa vasta kun toinen on poissa.

A. R. Gurneyn kirjoittaman, vuonna 1988 ensi-iltansa New Yorkissa saaneen näytelmän on suomentanut Juha Lehtola. Sitä ovat maailmalla  esittäneet muun muassa Elizabeth TaylorGerard DepardieuMia FarrowTom Hanks ja Mel Gibson



torstai 17. lokakuuta 2024

Mies meni metsään


Kuva Stefan Bremer
Toimittaja Kaarlo Antero Vatasen asiat ovat huonosti, ihmissuhteet hiertävät ja työ turhauttaa. Hän loikkaa oravanpyörästä ja saa matkakumppanikseen jäniksen. Alkaa kohelluksen ja kommellusten täyttämä reissu maakuntien markkinoille ja puolukkametsiin, missä suomalaismies löytää itsensä ja onnensa. 

Ohjaaja Kristian Smeds on juuri kiinnitetty Kansallisteatteriin ohjaajaksi sekä kansainvälisten suhteiden koordinoijaksi ajalle 2024–2030. Hän aloittaa kautensa hulluttelemalla Arto Paasilinnan vuonna 1975 ilmestyneellä klassikkokomedialla Jäniksen vuosi

Alku onkin rempseä. Harvoin nähdään Suurella näyttämöllä näin ite-taiteen hengessä luotua ilottelua. Smeds kertookin tavoitelleensa kesäteatterilavojen hupailua, eräänlaista kesämökkiteatteria, jossa ilo ja leikki saavat ansaitun arvon. Juhlat alkavat heti yleisön soljuessa paikoilleen ja mekkala kiihtyy. Myös yleisöä yllytetään heilumaan ja laulamaan mukana. Ja pian ollaan nimismiehen puheilla, Lapin erämailla ja saunan lauteilla. 

Jos 70-lukulaista tarinaa leimasi Kekkosen aikakausi, on uuteen sovitukseen tuotu ajankohtaisia elementtejä aina Samsung-kännyköistä uuteen, tyylikkääseen presidenttipariin. Marja Salo porkkanaa purevana jäniksenä lunastaa ansiokkaasti seremoniamestarin roolin. Huomaan miettiväni, kuinka rankkaa mahtaa jäniksen hatun alla olla, rehvakkuus ja äänekkyys varmasti koettelevat sekä mieltä että äänenkäyttöä.

Pikkuinen jänis ja Tommi Korpelan näyttelemä Vatanen muodostavat parivaljakon, joka on sekä sopivan erilainen että yllättävän vilpitön. Hulvattomia ovat muutkin näyttelijät, jotka antavat palaa estoitta. Jos alun sekamelska vaivaannuttaa, niin sävyt ja tunnelma kyllä synkkenevät loppua kohden. Se tuntuu tarpeelliselta ihan balanssinkin vuoksi, ja hengitys saa tasaantua. Videokuvan käyttö reaaliajassa ja lähiotokset ovat hienoja teknisiä tyylikeinoja.

Kun Vatanen poistuu teatterin pääovista Rautatientorille ulkoilmaan kameran seuratessa, on hän jo maailmaan valmis ja vapautunut Suomi-mies. Sekä lavastus että esityksessä kuultava musiikki tallentavat aikakauden sävyjä. Lastenanimaatiosta tuttu leppoisasti vihelletty tunnusmelodia jää korvamatona soimaan ja saa uskomaan leikin voimaan.

Suomen Kansallisteatteri
Paasilinna -Smeds Jäniksen vuosi

Työryhmä:
Ohjaus Kristian Smeds
Lavastussuunnittelu Kati Lukka
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Valo- ja videosuunnittelu Ville Seppänen
Äänisuunnittelu Hanna Rajakangas
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen
Ohjaajan assistentti Marta Aliide Jakovski 

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Ryhmäteatterin Lemminkäinen on perheenäiti elämänsä ruuhkassa

Kuva Mitro Härkönen
Lemminkäisen äiti kiertää näyttämöllä elämänsä kehää, kun koko arki ja siinä sivussa maailmankaikkeus on hänen harteillaan. Näinhän moni ruuhkavuosiaan elävä vastuullinen perheenäiti kokee. 

On kuntoiluintoinen puoliso, joka tuijottaa vain omiin laskelmiinsa, pelikonsolinsa taakse pitsalaatikkojen kanssa linnoittautunut aikuinen poika ja huollettava vanha äiti.

Tästä asetelmasta käynnistyy Ryhmäteatterin Lemminkäisen äiti, joka lainaa viitekehyksensä Kalevalasta. Ajan vaatimusten mukaisesti tarinaan on kuljetettu myös yhteiskunnallisia ongelmia.

Elina Lemminkäinen (Minna Suuronen) on vastuuntuntoinen opettaja, joka tuskailee oppilaitten lukutaidon ja kännykkä-äänien kanssa. Ukrainan sota on tuonut luokalle teinitytön, joka on pian raskaana. Oma poika on syrjäytymisvaarassa, ja kuntopyörän päällä äheltävä aviomies sydänkohtauksen partaalla. Muistisairas äiti näkee harhoja ja kaipailee nuoruutensa laulumaille.

Juonenkäänteistä riittäisi moneksi. Ovelalla tavalla kulissit kannattelevat rakenteita: jokainen oman elämänsä tragikoomisista ja tunnistettavista sankareista on laitettu kehyksiin, joihin valokeila osuu vuoron perään. Lavastusta sopiikin kiittää, se jäsentää ja selkiyttää muutoin kovin moniin suuntiin kurkottelevaa kudelmaa. Ohjaus on sopivan kiihkeätempoinen, mutta ei hajota kuviota sen enempää.

Loistavista näyttelijöistä videolla esiintyvä pariterapeutti, teatterinjohtaja Juha Kukkonen hersyttää makeimmat naurut. Ja komediaahan elämä on, kun sitä kiivaasti suoritetaan. Samalla asetelmassa on tragiikkaa, kukaan henkilöistä ei katso tulevaisuuteen kovin luottavaisena. Mutta pahaksi onneksi eteen tulee kriisi, sellaisiakin useille sattuu, ja vain niiden kautta voi kasvaa huomaamaan muutoksen tarpeen ja toteuttamaan uudenlaisia ratkaisuja.

Kun sodan kauheudet tai ihmishengen menetyksen pelko asetetaan arjen harmitusten rinnalle, löytyy perspektiivi. Ukrainalaisen Anastasian lapsuus loppui, kun päiväkoti räjähti naapuritontilla. Myös Lemminkäisen perheessä tahti hidastuu, poika löytää kutsumuksensa oikeasta elämästä, Anastasia synnyttää lapsen, perheen isä hellittää otteensa kuntopyörästä ja insinöörinkatseesta, ja äiti muuttaa maaseudulle etsimään mielenrauhaa.

Lemminkäisen äitiRyhmäteatterin Helsinginkadun näyttämö

Käsikirjoitus Anna Krogerus
Ohjaus Eero-Tapio Vuori

ROOLEISSA
Santtu Karvonen
Minna Suuronen
Marja-Leena Kouki
Nana Saijets
Aapo Salonen

Lavastussuunnittelu Janne Siltavuori
Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Videosuunnittelu Mika Haaranen
Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen
Pukusuunnittelu Ninja Pasanen
Maskeeraussuunnittelu Ia Luhtanen

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Monologi kahdelle naiselle ja jätesäkille

Yuko Takeda (vas.) ja Mirva Kuivalainen.
Kuva: Mitro Härkönen

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jacqueline Lee ”Jackie” Kennedy Onassis (1929 – 1994) eli traagisen elämänsä kuoleman ympäröimänä. Itävaltalaisen nobelistin Elfriede Jelinekin näytelmässä Jackie – Tyttö ja kuolema IV presidentin puolison synkkä elämänkulku lihallistuu groteskilla tyylillä, mutta pääosaa näyttelevät mustat jätesäkit.

Teatteri Avointen Ovien näyttämöllä monologiin osallistuu kaksi naista, kuva ja peilikuva, ego ja alter ego. He tarkastelevat toisiaan, puhuttelevat toisiaan
ja tunnustelevat totuutta. Itsereflektion kieli on tarkkaa ja haurasta, vahvaa ja absurdia. Nyt on esityslavalla modernia runoutta!

Kun mustiin pukeutuneet kantajat siirtävät pois elämän kerroksia, tavaroita ja vaatteita, he ovat kuoleman kätyreitä. Kaikki turha kuoritaan ja pakataan mustiin pusseihin. Mutta mikä sitten on turhaa? Jackien elämän ydin oli pintaa, ja hänen vaatteistaan puhuttiin enemmän kuin hänestä itsestään. Puku säilyttää hengen.

Ja naiset repivät nahkaansa, kiskovat itsestään kuolleita lapsiaan. Kaikki järkyttävyys on näyttämöllä puettu kalmanväriseen silkkikimonoon. Ulkopuolinen katse on läsnä silloinkin, kun Jackie puhuu itsestään, hänhän on kuollut. Aivan kuten hänen lapsensa ja aviomiehensä. Silloinkin Jackie istui vieressä, kun luoti osui, ja kallon sisälmykset valuivat kuin vaatteet. Vaate on suurempi kuin minä se pitää kuosinsa, sanoo Jackie.

Kun katkeruus ja kyynisyys vuorottelevat, kyse on vallasta, kuka meitä katsoo ja miten. Tekstin paradoksit kolahtelevat ilmoille samalla kun neonkirkas häikäisyvalo rävähtää. Elämä on lihaa ja luuta, ja luisevat olivat muodissa. Silti lihaa piti esitellä. Myös Marilynin raja oli liha.

Järisyttävä ruumiinavaus naisen sieluun päättyy lavalle kohoavaan jättimäiseen jätemuoviin. Avoimet Ovet on läpivalaissut aikamme huomiotalouden sisintä tavalla, joka vavahduttaa.

Elfriede Jelinekin kirjoittama monologi on osa viisiosaisesta prinsessadraamasarjasta Tyttö ja kuolema 1-V. Näytelmä sai kantaesityksensä Deutsches Theater Berlinissä 2002.  Suomen kantaesitys 1.10.2024 Myllyteatterin ja Teatteri Avoimien Ovien yhteistuotantona! 


Teatteri AvoimetOvet
Jackie – Tyttö ja kuolema IV 

Ohjaus Jaakko Kiljunen ja Maiju Tainio
Näyttämöllä Mirva Kuivalainen ja Yuko Takeda
Teksti Elfriede Jelinek
Lavastus ja puvut Oscar Dempsey
Puvustuksen ja rekvisiitan toteutus Anne Svensk
Valosuunnittelu Titus Torniainen
Äänisuunnittelu Juri Jänis
Nukketeatterillisuus Maiju Tainio
Dramaturginen dialogi Pauli Patinen
Suomennos Jukka-Pekka Pajunen

Tuotanto Myllyteatteri ja Teatteri Avoimet Ovet